Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ

Εθνος, 1989. Φαύλος είναι ο Ανδρέας

Ο γιος του Χέλμουτ Κολ λέει ότι η Μέρκελ είναι εν μέρει υπεύθυνη για την αυτοκτονία της μητέρας του, καθώς αυτή είναι που έσκαψε ακόμα πιο βαθιά το λάκκο του πατέρα του (και μέντορα της Μέρκελ), τότε που στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 είχε κατηγορηθεί ο "καγκελάριος της ένωσης" για παράνομες χρηματοδοτήσεις του CDU.

Έθνος, 1985. Δεν τον είχαν καταλάβει ακόμη.
 

Ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή σε απότομες αλλαγές στα πολιτικά πράγματα της Ευρώπης, κατά την τελευταία τριακονταετία.
Το ΄88 ξεκινάει με σκάνδαλο Κοσκωτά η αποκαθήλωση Ανδρέα και η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, για να έρθει να εξυγιάνει την ελληνική πολιτική ζωή ο... Μητσοτάκης.
Το ΄90 για απροσδιόριστους λόγους η Θάτσερ χάνει την αρχηγία του κόμματος και γίνεται επικεφαλής των Τόρηδων και πρωθυπουργός ο Τζον Μέιτζορ από το πουθενά.
Λίγα χρόνια αργότερα σκάει η υπόθεση "καθαρά χέρια" και καθαρίζουν σαν αυγό όλο το Χριστιανοδημοκρατικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (το Κομμουνιστικό είχε αυτοκαθαριστεί), για να έρθει να εξυγιάνει την ιταλική πολιτική ζωή ο... Μπερλουσκόνι.
Ακόμη μερικά χρόνια αργότερα, στήνεται το ως άνω εξυγιαντικό σκηνικό στη Γερμανία.
Στην Ελλάδα, βέβαια, η όλη επιχείρηση εξυγίανσης είχε ως πολιτικό αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να ονομαστεί ΣΥΡΙΖΑ (αφού προηγουμένως είχε περάσει μια δεκαετία που το έλεγαν "εκσυγχρονιστικό"), ενώ ανάλογες ήσσονος σημασίας αλλαγές σηματοδότησαν την πολιτική ζωή στις παραπάνω χώρες.

Με άλλα λόγια, η υποτιθέμενη αιτία που οδήγησε σε αυτές τις αλλαγές φρουράς, είναι εμφανώς προσχηματική. Η αστική δημοκρατία είναι ο ορισμός του πολιτικού θεάτρου. Οι θεατές πρέπει να δουν διαδραστικά το δρώμενο, αλλιώς....
(Αχ, καημένε Τσοχατζόπουλε).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου