Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ



Διαβάζω ότι απολύθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη Χαλυβουργία του Μάνεση και θυμάμαι μία εξ αυτών, θαυμάστρια του εργοδότη της, που σε προεκλογικό "διάλογο" με τον Σαμαρά ρωτούσε για το πώς θα διασφαλιστεί το δικαίωμά της στην εργασία, το οποίο υπονομεύεται από τους κακούς απεργούς.

Δεν ξέρω αν η εν λόγω κυρία απολύθηκε, διεσώθη ή παραιτήθηκε, για να ξεκινήσει καμιά καινοτόμο επιχείρηση, με τόση πείρα που απέκτησε στο πλευρό του αφεντικού της, είμαι όμως βέβαιος ότι αξίζει ένα ειρωνικό χαμόγελο. Η εργοδοσία προβάλλει ως επιχείρημα για τις απολύσεις το ότι η ακριβή ενέργεια  καθιστά μη ανταγωνιστικές τις τιμές των προϊόντων της επιχείρησης, που παραμερίζονται από την εγχώρια αγορά, καθώς προτιμώνται τα εισαγόμενα εξ Ιταλίας.

Ανεξαρτήτως της ακρίβειας των επιχειρημάτων της εργοδοσίας, αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι ανοησίες που κατά καιρούς ακούγονται περί απεργών που δεν αντιλαμβάνονται το συμφέρον τους και δεν πάνε χέρι-χέρι με τους εργοδότες για το κοινό καλό είναι εκτός τόπου και χρόνου.Το χέρι το απλώνει η εργοδοσία, αλλά όχι για να πιάσει το χέρι του εργαζόμενου. Στον καπιταλισμό δεν υπάρχει χώρος για ρομαντικές βόλτες. Άγριο σεξ. Καινοτόμο και δημιουργικό.

1 σχόλιο: