Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Δράση των Ατενίστας, αμφιβόλου αισθητικής. 
(Φωτο από εδώ http://atenistas.org/2013/11/19/marasli/)

Εθελοντισμός παντού. Να βοηθήσουμε τον πάσχοντα γείτονα, τώρα που οι κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες υποβαθμίζονται, αποσύρονται και διαλύονται. Να ξεκολλήσουμε τσίχλες από τα πεζοδρόμια και αυτοκόλλητα από τις πινακίδες με τα σήματα κυκλοφορίας, τώρα που συνειδητοποιούμε ότι η μαλακία του Έλληνα είναι ανίκητη. Να μοιράσουμε κουβέρτες στους αστέγους, τώρα που διπλασιάζονται ανά τρίμηνο. Να φυτέψουμε δέντρα στην Πάρνηθα, τώρα που μας το λέει ο Πορτοσάλτε. Να παράσχουμε περίθαλψη σε κοινωνικά ιατρεία, τώρα που οι ανασφάλιστοι πληθαίνουν και οι μετανάστες ελέγχονται στα νοσοκομεία για την άδεια παραμονής τους. Να δώσουμε χρώμα και ομορφιά στην άχαρη πόλη μας. Να καθαρίσουμε όσα δεν καθαρίζει ο Δήμος, να δώσουμε νόημα στη ζωή μας.

Είναι άσχημα όλα αυτά; Όχι βέβαια. Γίνονται όμως επικίνδυνα ανόητα και αδιανόητα επικίνδυνα, όταν η διάθεση προσφοράς στην πόλη σου, στο συνάνθρωπο, στη ζωή, γενικώς, ταυτίζεται με πολιτική άποψη. "Δεν ασχολούμαστε με το γιατί δεν έχει πετρέλαιο το σχολείο, μας αρκεί να βρούμε έναν χορηγό να γεμίσει τη δεξαμενή". "Δε θα ψάξουμε το γιατί το κέντρο της Αθήνας έχει γίνει χαβούζα, μας αρκεί να φορέσουμε πουλόβερ στα δέντρα". "Στον καπιταλισμό είναι ωραία με τους Ατενίστας για παρέα".

Όλες αυτές οι γνωστές και άγνωστες ομάδες από τους Ατενίστας μέχρι τους παρέχοντες ιατρικές υπηρεσίες σε κοινωνικά ιατρεία τσουβαλιάζονται κάτω από την επωνυμία "εθελοντική δράση" και, άδικα πολλές φορές, επισύρουν την οργή ή το χλευασμό αριστερών κι "αριστερών". Κι αυτοί όμως είναι εθελοντές κι "εθελοντές". Χωρίς εισαγωγικά βάζω αυτούς που δε νιώθουν καλά μόνο με στάτους στο φέισμπουκ εναντίον του σάπιου καπιταλισμού ούτε και με τη συμμετοχή τους σε απεργίες, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες για το αίσχος που ζούμε κι αυτό που μας ετοιμάζουν. Δεν αρκούνται, με άλλα λόγια, στον αγώνα, εικονικό ή αληθινό, ενάντια στα χάλια μας και θέλουν να κάνουν κάτι άμεσο, χειροπιαστό, για να βοηθήσουν, να βελτιώσουν, να σώσουν τώρα και όχι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες για τα περαιτέρω.

Μια χαρά. Μπράβο τους. Όταν όμως μου μοστράρουν ως ηρωισμό και πολιτική άποψη τη δράση αυτή, συγγνώμη, αλλά να πα να βρουν τον Τζήμερο να επενδύσουν με ακτιβισμό τις μπαρούφες του. Ακόμη πιο εξοργιστικοί είναι αυτοί που παρεμβαίνουν αισθητικά στην πλατεία Κλαυθμώνος,  στο καπάκι ξεχέζουν στο φέισμπουκ τους απεργούς που καθυστέρησαν την επιστροφή τους στο σπίτι και ακύρωσαν έτσι την απογευματινή βόλτα τους στο Γκόλντεν Χολ και, εκνευρισμένοι, ετοιμάζουν βαλίτσα για Παρίσι, προκειμένου να περάσουν ένα τριήμερο έμπνευσης για την επόμενη δράση που θα κάνει "ευρωπαϊκή" την πόλη μας. Εκτός από αριστεροί με δεξιά τσέπη υπάρχουν και οι εθελοντές με ρηχή σκέψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου