Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΟΔΟΣ


Ξημέρωσε η Μαύρη Μέρα (μετεωρολογικώς) μετά τη Λευκή Νύχτα (προοδευτικώς). Γιατί λέω προοδευτικώς; Διάβασα σε στάτους φίλου στο φέισμπουκ ότι είναι προοδευτικό να είναι όλο το 24ωρο ανοιχτά όλα τα μαγαζιά, αρκεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι "όσο καλύτερα γίνεται".

Μάλιστα. Οι αμοιβές πρέπει να καθορίζονται από ελεύθερη διαπραγμάτευση εργαζομένων-εργοδοτών, διότι αυτό είναι το λογικό. Και οι δύο θέλουν το καλό της επιχείρησης, οπότε, γιατί να παρεμβαίνει ο κάθε άσχετος (συνδικάτα, κυβέρνηση, κρατικές εποπτικές αρχές) και να στρεβλώνει τη λειτουργία της επιχείρησης με ανώμαλα πράγματα, όπως κατώτατη αμοιβή, ωράριο εργασίας, δεδομένες αργίες κ.λπ.; Όποιος, βέβαια, γνωρίζει (ή έστω υποψιάζεται) τι συνέβαινε στις αρχές της καπιταλιστικής-βιομηχανικής ανάπτυξης πριν δύο αιώνες ξέρει ότι αυτή η "πρόοδος" μας πάει σφαίρα πίσω στα 1800.

Η πρόοδος, θα μου πεις, δεν είναι γραμμική. Σαφώς και δεν είναι γραμμική. Στις φάσεις όμως που αναστέλλεται ή ακυρώνονται τα επιτεύγματά της δεν τη χαρακτηρίζουμε πρόοδο. Λέμε ότι έγινε ένα πισωγύρισμα, φάγαμα μια ήττα, ρε παιδί μου, και προσπαθούμε να πάρουμε τα χαμένα πίσω (κι άλλα τόσα). Η αμφισβήτηση του Μαρξ είναι θεμιτή και λογική, ενίοτε. Παράλογο κι αθέμιτο είναι να βάζουμε κορώνα στο κεφάλι μας τον Άνταμ Σμιθ του 18ου αιώνα εν έτει 2013 και αυτό να το λέμε πρόοδο.

UPDATE: Άκυρο για τη Μαύρη Μέρα. Έβγαλε ήλιο, τελικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου