Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΜΕ


 Συγγνώμη για την ενόχληση. Έχετε ενημερωθεί για το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης νέων επιχειρηματιών;

Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά της περασμένης εδομάδας ήταν σχετική με κάτι ωραιότατα στατιστικά από τη Γερμανία. Αυξάνεται το ποσοστό των φτωχών Γερμανών, ενώ ταυτόχρονα η ανάπτυξη συνεχίζεται, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς, και, το κυριότερο, η ανεργία κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα. Το ίδιο παρατηρείται και στις ΗΠΑ, όπου έχει αρχίσει, λέει, η ανάκαμψη, αλλά και η φτώχεια ανακάμπτει σαφώς ταχύτερα από την Οικονομία.

Τι συμβαίνει, λοιπόν; Λες να μας έρθει και σε μας καμιά ανάπτυξη και να πεθυμήσουμε τις μέρες που δεν είχαμε δουλειά και κάναμε επανάσταση στο Σύνταγμα, αγανακτισμένοι, βεβαίως; Είναι βέβαιον, αδελφοί μου, όπως θα έλεγε και ο γέρων Παϊσιος. Δε χρειάζεται βέβαια να έχεις καθημερινό μπρίφινγκ με τον θεό, για να πληροφορηθείς το τι μέλλει γενέσθαι. Από τη στιγμή που, ακόμη και με επενδύσεις και με ισχυρό τραπεζικό τομέα και διαρθρωτικές αλλαγές από δεκαετίας και βάλε, είσαι στο όριο της επιβίωσης κατανοείς πού πάει το πράγμα. 

Ο γερμανός Σημίτης, ο Σρέντερ, τους έχει βάλει σε μνημόνιο τους συμπατριώτες του Μπρεχτ και του Μαρξ από τότε που καγκελάρευε. Ποια Μέρκελ; Αυτός ο εσπεντές την είχε κάνει την τομή και τώρα η Αγγέλα ράβει το πτώμα. Η θεραπεία επέτυχε, σαφώς. Με το κόλπο του διαχωρισμού των εργαζομένων σε νέους και παλιούς (κάτι σας θυμίζει, έτσι;) τους πέρασε των εικοσάρηδων και τριαντάρηδων κολλάρο το ευέλικτο ωράριο, την (ημι)ανασφάλιστη εργασία, τους μισθούς των 500 ευρώ (ναι, υπάρχουν κι εκεί) και διασφάλισε τη σταθερότητα της γερμανικής Οικονομίας.

Τα πάντα, βέβαια, δουλεύουν, φαινομενικά, ρολόι. Οι υποδομές, οι υπηρεσίες, ακόμη και το κοινωνικό κράτος φαίνεται ότι δεν έχουν πληγεί καθόλου. Κι όμως. Η Γερμανία έχει αλλάξει και θα αλλάξει πολύ εμφανέστερα στο άμεσο μέλλον. Δουλεύει καλά η ελεύθερη Αγορά και φέρνει δώρα για όλους. Μπορεί να ονειρεύεται και ο υποαπασχολούμενος των 400 ευρώ ότι κάποτε θα γίνει καινοτόμος επιχειρηματίας ή στέλεχος σε πολυεθνική. Για τους λιγότερο φιλόδοξους, βέβαια, υπάρχει ο μπαμπούλας: "Αν κάνετε μαγκιές, θα αποσταθεροποιηθεί η Οικονομία και δε θα έχετε στον ήλιο μοίρα ούτε τηλεφωνικό θάλαμο να κοιμηθείτε".

Αστική δημοκρατία. Ανάμεσα στο μεγαλείο και τον τρόμο. Τα 'χε πει από παλιά ο Αδόλφος, αλλά δεν τον κατάλαβαν. Ή μήπως τον είχαν καταλάβει πριν γεννηθεί;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου