Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Αφού είσαι ανθρώπινο πλάσμα
κι ανάγκη σου πρώτη το ψωμί
από τα λόγια τα παχιά
μην περιμένεις τροφή

Γι'αυτό εμπρός μαρς αριστερά
είν’ η θέση σου εκεί
στο μεγάλο το μέτωπο της εργατιάς
γιατί εργάτης είσαι κι εσύ

Αφού είσαι ανθρώπινο πλάσμα
σαν σκουλήκι δεν θες να σε πατούν
δεν θέλεις δούλους να `χεις εσύ
μα ούτε κι αφεντικά

Αφού είσαι εργάτης, εργάτη
το δίκιο σου δε θα βρεις πουθενά
μονάχη της η εργατιά
κερδίζει την ελευθεριά


Μέσα στο πανηγύρι του ορθολογισμού για την ερμηνεία της κρίσης, ανάμεσα σε κραυγές για μαλάκες αριστερούς που ψάχνουν για λεφτόδενδρα και αναλύσεις των Δοξιάδηδων, κυκλοφορεί και το "προοδευτικό" επιχείρημα ότι όσα ζούμε και θα ζήσουμε στις Ευρώπες και τις Αμερικές με τη διόρθωση (προς τα κάτω) του βιοτικού μας επιπέδου είναι το αναγκαίο τίμημα για να φάνε και οι πεινασμένοι του Τρίτου Κόσμου. 

Ας πούμε ότι ένας καλός επιχειρηματίας βιώνει συναισθηματική κρίση και αποφασίζει να προσφέρει όχι μόνο στους δικούς του εργαζόμενους, αλλά αποφασίζει να σώσει και τους ανέργους και πεινασμένους της περιοχής. Στην πραγματικότητα, βέβαια, σκέφτεται ότι αν τους ενσωματώσει κι αυτούς στο μαγαζί του, θα καταναλώνουν και τ' άλλα προϊόντα που παράγει στο άλλο εργοστάσιο, στην παρακάτω γειτονιά, ενώ μειώνονται και οι πιθανότητες να κάνουν ντου και να του ρημάξουν την μπίζνα.

Ο μπίζνεσμαν, βέβαια, έχει αξιοποιήσει την υπεραξία της εργασίας των επί γενεές εργαζομένων στην επιχείρηση του μπαμπά του και του παππού του και του προπάππου του. Έχει καταφέρει να παράγει περισσότερα, γρηγορότερα, φθηνότερα. Έχει γίνει πραγματικός ολυμπιονίκης της κερδοφορίας, έχει εισαγάγει νέες μεθόδους παραγωγής, έχει πολλαπλασιάσει, κοντολογίς, τον παραγόμενο πλούτο της επιχείρησής του. Βέβαια, όσο κάτι περίεργοι τύποι με κόκκινες σημαίες γίνονταν πιστευτοί στις επαγγελίες τους για κοινωνικοποίηση της ιδιοκτησίας του, ήλεγχε την κατάσταση μοιράζοντας μερικά ψίχουλα παραπάνω στην πλέμπα της εργασίας. Οι σημαίες όμως υπεστάλησαν, οπότε τους έχει τώρα του χεριού του. Μόνο στο ψωμί που τους δίνει πιστεύουν πλέον. Γιατί να μην τους το κόψει λιγουλάκι; Πάλι ευχαριστώ θα του λένε.

Πρέπει, είπαμε, να δώσει μερικά ψίχουλα παραπάνω και στους αστέγους της πάνω γειτονιάς, που εσχάτως πλημμυρίσανε και την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο. Ενσωμάτωση, πρόοδος, πολιτισμός. Ο πλούτος στον κόσμο πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο, η εξαθλίωση περιορίζεται με αριθμητική τοιαύτη και κάποτε όλοι οι απόκληροι θα έχουν λίγες ώρες δουλειάς, λίγα λεφτά στο χέρι και μπόλικο φόβο για το μέλλον. Αυτό, μάλιστα. Είναι πρόοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου