Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Στη Μανωλάδα πυροβολούν τους εργάτες.

Θα μπορούσε να είναι στίχοι από επαναστατικό τραγούδι του μέλλοντος, επειδή όμως τα επαναστατικά τραγούδια και η Επανάσταση δεν είναι του παρόντος, καθότι  ο Έλλην και ο Ευρωπαίος, εν γένει, ζουν στο όνειρο της φθίνουσας, πλην ζωντανής (εισέτι), ευημερίας της Ελευθέρας Αγοράς (που λέει κι ο σύζυξ Ευγενίας), δε θ' ακουστεί στο κοντινό μέλλον τέτοιο άσμα. Όλο και περισσότεροι μπαίνουν στο πηγάδι χωρίς φως, χωρίς καταθέσεις, χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς μέλλον, όμως εξακολουθούν πολύ περισσότεροι να είναι με το κεφάλι έξω απ' το νερό και ελπίζουν ότι με το σωσίβιο που τους πετάνε (σε δόσεις) δε θα πανε άπατοι.

Δε φτάνει όμως που κολυμπάνε βιαστικά, με αισιοδοξία, για την ανάκαμψη, με μπροστάρη τον Φανούρη "Λέγε με και Βαγγέλη" Σαμαρά, είναι και έτοιμοι για κριτική σε όσους την έχουν δει αλλιώς. Δεν εννοώ κριτική σε θεωρητικό επίπεδο και σε στάτους στο φέισμπουκ για τη σκοπιμότητα ενός μποϊκοτάζ στις φράουλες Μανωλάδας, αλλά στην "πραγματική" ζωή. Είναι οι συνάδελφοι που σου λένε στη δουλειά ότι με τις απεργίες θα το κλείσεις το μαγαζί και θα μείνουμε όλοι άνεργοι. Ποιος δε θυμάται τη γνωστή δουλευταρού του Μάνεση, που απηύθυνε προεκλογικά έκκληση προς τον νυν πρωθυπουργό μας, σε τηλεοπτική συνάντηση του Αντώνη με το λαό, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και τους απεργούς της Χαλυβουργίας στην οδό της λογικής, για να πάει στη δουλίτσα της; Ποιος δεν έχει ακούσει από συναδέλφους του στη δουλειά ότι οι απεργοί είναι αφελείς ή υστερόβουλοι, ενώ η μόνη λύση είναι να ακούνε το αφεντικό που ξέρει καλύτερα;

Το βασικό επειχείρημα, βέβαια, περί ανάγκης να στηριχτεί η επιχείρηση, γιατί χωρίς επιχείρηση τι να τα κάνεις τα δικαιώματα, είναι το πλέον καταλυτικό, γιατί είναι, βεβαίως σωστό.
Σωστό γι' αυτούς που η επιχείρηση δεν τους δίνει μόνο το ψωμί τους, αλλά το παντεσπάνι τους, ήτοι τους επιχειρηματίες.
Σωστό για όσους δεν τολμάνε ούτε να σκεφτούν την πιθανότητα μιας διαφορετικού τύπου οργάνωσης της κοινωνίας και της Οικονομίας, διότι δουλειά να 'χουμε κι όλα τ' άλλα αντέχονται.

Το σωστό, βεβαίως, έχει κοντά ποδάρια. Ας ερωτηθούν σχετικά οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία. Η απεργία έσπασε με τα ΜΑΤ, οι εκκλήσεις της μαχητού για το δικαίωμα στην εργασία έπιασαν τόπο. Τώρα μια είναι στη διαθεσιμότητα, μια σε δουλειά εκ περιτροπής. Η ζωή δείχνει πού είναι το ψέμα και πού η αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου