Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΤΣΟΜΣΚΙ ΨΩΝΙΟ


Το ευρύχωρο και φιλόξενο διαμέρισμα του Αρίστου έσφυζε από ζωή. Τριάντα δύο άνθρωποι, του οικοδεσπότη συμπεριλαμβανομένου, συζητούσαν με πάθος, αλλά και με γνώση, με μια ευγένεια που μόνο στους φιλελεύθερους διαφωτιστές μπορείς να βρεις. Ήταν φανερό ότι αυτοί οι γενναίοι άνδρες και γυναίκες ήταν σε κατάσταση συναγερμού, ένα βήμα πριν τον παροξυσμό, στον οποίο όμως δεν έφταναν ποτέ, αφού οι περισσότεροι είναι στην προχωρημένη μέση ηλικία ή ακόμη και στην τρίτη. Μαζί με τα λιπαρά είχαν κόψει και τους παροξυσμούς, κατόπιν συμβουλής ιατρού.

Η πατριαρχική μορφή του Διονύση ξεχώριζε, καθώς αεικίνητος, όπως στη σκηνή, τριγύριζε σαν μαμούνι ή μάλλον σαν σωκρατική αλογόμυγα, τσιμπώντας, όχι τον κώλο, μα το φιλότιμο των συνευρωπαίων συντρόφων του. Αφού έκανε τη ζύμωση με κάθε έναν ξεχωριστά από τους τριάντα έναν επιφανείς Αθηναίους του πνεύματος, στάθηκε στη μέση του σαλονιού και υψώνοντας το ποτήρι του, πήρε το γνωστό ειρωνικό, συνάμα όμως και γλυκό, χαμόγελο κι έκανε την πρόποση της βραδιάς.

- Πίνω στην υγεία του Αρίστου, του ανθρώπου που θα δώσει την απάντηση που του πρέπει του γελοίου Τσόμσκι.
- Διονύση, σε παρακαλώ. Με φέρνεις σε δύσκολη θέση.
- Δεν είναι ώρα για μετριοφροσύνες. Είσαι ο μόνος που μπορεί να αποδομήσει τις επικίνδυνες απόψεις του ψωνισμένου καθηγητή περί γερμανικής επικυριαρχίας στην Ελλάδα. Αν αφήσουμε αναπάντητη την πρόκληση, δεν τον σώζουν τον Αντώνη ούτε δέκα δημοσκοπήσεις στο Πρώτο Θέμα. Και όλοι έχουμε χεσμένο τον Σαμαρά, αλλά είναι η μόνη λύση για την Ελλάδα, την Ελλάδα της Ευρώπης, του ευρώ και των καταθέσεων ημών. Αύριο κιόλας θα οργανώσουμε συνέντευξη τύπου για τους ξένους ανταποκριτές.
- Μα δε με ξέρει ούτε η μάνα μου βορείως των Ευζώνων και δυτικά της Κέρκυρας. Πώς θα το πάρει ο Άγγλος κι ο Γερμανός, αν πω ψώνιο τον Τσόμσκι; Νομίζω ότι ένα στάτους για εσωτερική κατανάλωση θα ήταν αρκετό. Αν πάλι επιμένεις για διεθνή ανάδειξη του θέματος, νομίζω ότι η Κική θα ήταν η καταλληλότερη ως νομπελίστρια.

Η Κική σήκωσε τα μάτια της και κάρφωσε επίμονα, χωρίς όμως κακία, τον Αρίστο.

- Αυτό το αποκλείω. Έχω ετοιμάσει το λόγο μου για τη βραδιά της απονομής. Δε θα εκθέσω τις σκέψεις μου άωρα και παράωρα. Γράψε ένα στάτους.

Έβγαλε το i-pad από την τσάντα της. Ο Αρίστος το πήρε σαν να έπαιρνε το κώνειο. Πληκτρολόγησε στην εφαρμογή του facebook όνομα και κωδικό. Είχε συνδεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου