Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Ο Πάσχος Μανδραβέλης φυσούσε και ξεφυσούσε. Θα 'λεγε κανείς ότι είναι στα πρόθυρα του εγκεφαλικού. 
"Τι συμβαίνει, Πάσχο;", τον ρώτησε ανήσυχη η Άννα Παναγιωταρέα, μόλις τον είδε σε αλλόφρονα κατάσταση να βαδίζει μονολογώντας στον πεζόδρομο, μπροστά από τα Έβερεστ. Η Άννα δε συνήθιζε ποτέ να επιδεικνύει την κοινωνική και οικονομική της επιτυχία. Τώρα μάλιστα, με την οικονομική κρίση και τον μέσο Έλληνα σε αγωνία για το μέλλον, είχε αποφασίσει να τρώει για μεσημεριανό ένα σάντουιτς με γαλοπούλα, μαρούλι, μαγιονέζα στη γωνία της Τσακάλωφ. Καθώς, λοιπόν, είχε φτάσει στη μέση του ταπεινού της εδέσματος, είδε τον απολυθέντα από τον Σκάι, τον επιμένοντα πάντα φιλελεύθερα όμως στην Καθημερινή, να περνάει εν εξάλλω καταστάσει.
"Συνάδελφε, δεν πάει άλλο", απάντησε, βγαίνοντας από τις σκοτεινές σκέψεις του, η χαρά των τρόλερς στο φέισμπουκ.
"Πάσχο, πότε έγινες καθηγητής Πανεπιστημίου;", αντέτεινε, ελαφρώς προσβεβλημένη από την προσφώνηση η δρ. Παναγιωταρέα, με το επιδεικτικά σαρκαστικό και παροιμιωδώς επιτυχημένο χιούμορ της.
"Άννα, δεν πάει άλλο", διόρθωσε ο έλλην Τζορτζ Κλούνι της φιλελεύθερης δημοσιογραφίας. "Πάνε να χαρίσουν τα λεφτά στους Ρώσους ολιγάρχες, τρώγοντάς τα από τους γερμανούς φορολογούμενους"
Η Άννα δεν κατάλαβε το συλλογισμό, καθώς το διδακτορικό της δεν άπτεται τέτοιων σύνθετων οικονομικών διεργασιών, αλλά το έκρυψε επιδέξια με ένα "Μα είναι δυνατόν; Πού έχουμε φτάσει;"
"Ναι, Άννα, ο γερμανός φορολογούμενος, αυτός που χρόνια τώρα έχει προτάξει τα στήθη του, έχει βάλει πλάτη, για να οικοδομηθεί η ευρωζώνη, τώρα κινδυνεύει από την ανερμάτιστη πολιτική και τους παλικαρισμούς των Κυπρίων. Ζει έναν εφιάλτη ο σκληρά εργαζόμενος στην Όπελ, για να γλεντάει εις υγείαν των κορόιδων ο κάθε μαφιόζος από το Βλαδιβοστόκ".
"Πάσχο, σε καταλαβαίνω. Είναι βαρύ το πλήγμα. Γράψε ένα άρθρο και θα αισθανθείς καλύτερα", του είπε στα γρήγορα, για να τον ξεφορτωθεί. Την τελευταία φορά που του 'χε δώσει αέρα, την είχε στο μπίρι-μπίρι επί δίωρο στη μέση του δρόμου, μιλώντας με πάθος για το λαϊκό καπιταλισμό.
Τον χαιρέτησε ακόμψως βιαστικά και άνοιξε το βήμα της προς την πλατεία. Στη γωνία είδε το περίπτερο του ξένου Τύπου "Κλείνει στα επόμενα χρόνια το εργοστάσιο της Όπελ στο Μπόχουμ" είδε στο πρωτοσέλιδο των FT. "Κι άλλο πλήγμα για τον γερμανό φορολογούμενο", σκέφτηκε η δόκτωρ. "Καημένε, Πάσχο, όλα μαζί σου 'ρθανε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου