Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ


 ΚΥΡΙΕ, Ο ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΟΥ ΕΚΛΕΨΕ ΤΗΝ ΚΑΣΕΤΙΝΑ ΜΟΥ.

Γενικά είμαι εναντίον των περικοπών της αμοιβής οποιουδήποτε εργαζόμενου, ακόμη και των προνομιούχων των ΔΕΚΟ στα καθ' ημάς. Θεωρώ ότι το δίκαιο, ρεαλιστικό και επωφελές για όλους μας θα ήταν η αύξηση των αποδοχών όλων των πολιτών του κόσμου σε επίπεδα που θα διασφαλίζουν μια αξιοπρεπή ζωή, διασκέδαση, διακοπές (σε παραλίες με άμμο, κατά προτίμηση), μόρφωση, εξανθρωπισμό με την πλατωνική-φιλοσοφική σημασία του όρου.

Η άποψη ότι αυτό είναι μη ρεαλιστικό προέρχεται από αυτούς που εκμεταλλεύονται τον πλούτο και στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους στη βάση του "Είμαστε αυτοί που ξέρουν, θέλουν και μπορούν να δουλέψουν τη μηχανή. Χωρίς εμάς θα πεινάσετε". Από εκεί και πέρα, βεβαίως, η εκμετάλλευση παρουσιάζεται ως αναγκαιότητα υπέρβασης κρίσεων, προϋπόθεση για συνέχιση της ανάπτυξης και λοιπά ελευθεραγοραία. Είναι προφανές ότι η λογική τους παραπέμπει σε προαγωγό που διαχειρίζεται τα μέσα παραγωγής, καρπούμενος την υπεραξία της εργασίας των κοριτσιών, επισείοντας την απειλή ότι χωρίς αυτόν θα τα φάει η μαρμάγκα.

Εδώ ερχόμαστε στα κορίτσια. Σε όλους εμάς, δηλαδή, τους πολίτες, εργαζόμενους ή δυνάμει εργαζόμενους, ήτοι ανέργους. Πόσο θέλουμε να εξανθρωπιστούμε; Πόσο νοιώθουμε την εκμετάλλευση ως καταπίεση και πόσο την εκτιμούμε ως ασφαλές καταφύγιο μέσα στη φουρτούνα που σηκώνει η προσωπική ευθύνη; Είμαστε κι εμείς, οι πολλοί εκμεταλλευόμενοι, καταδικασμένοι να κυνηγάμε την ουρίτσα μας, χτίζοντας προσωπικά μικρά και γελοία, αδιάφορο, φέουδα, αναζητώντας δουλοπάροικους ή ελεύθερους εργάτες προς άντληση κέρδους από τη δουλειά τους; Είναι ο άνθρωπος καταδικασμένος να παραμείνει ζώον εσαεί; Θα συνεχίσει ο αέναος κύκλος των κρίσεων του καπιταλισμού ως  πεδίο βελτίωσής του ή θα τον στείλει εν τέλει στο διάολο; Θα συνεχίσουν οι συδικαλιστές ν' ακούνε σκυλάδικα και να ανοίγουν φιάλες στα μπουζούκια; Θα είναι ο Τσοβόλας της επόμενης δεκαετίας ο Αλέξης Μητρόπουλος; Η αριστερή σκέψη του Έλληνα θα σταματάει στο όραμα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ΠΑΣΟΚ; Θα γίνουμε Ευρώπη, όπως την οραματίζεται ο Δήμου, χωρίς Φωτόπουλους και Τρενοσέ;

Ξεκάθαρα, διαλεκτικά και απολύτως υλιστικά, Όχι. Δεν μπορεί. Και στο φεουδαλισμό υπήρχαν άτομα και κάστες, έξω από την κυρίαρχη τάξη, που έβρισκαν τρούπες κι έτρωγαν καλά. Φανταστείτε τους αστούς να επικεντρώνουν τα πυρά τους στους ελεύθερους χωρικούς που εκμεταλλεύτηκαν την άνοδο της τιμής των προϊόντων τους μετά τις Ανακαλύψεις. Αυτούς και τις τιμές τους τους σαρώσανε για πλάκα. Πρώτα όμως γκρέμισαν και ενσωμάτωσαν το Παλαιό Καθεστώς. Απλή λογική. Η ζωή θα δείξει ότι “Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα” και όσο κι αν κάνουμε “Ένα βήμα μπροστά και δυό πίσω” θα τη βρούμε την άκρη. Καλό χειμώνα να 'χουμε.

Η φωτογραφία από το μπλογκ του Καλαμπακίου Δράμας.  http://dramacity-mailxart.blogspot.gr/2010_04_22_archive.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου