Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΕ, ΔΕΥΡΟ ΕΞΩ

Είμαστε σίγουρα μια ανεπανάληπτη χώρα. Το λάδι μας, το ούζο μας, τη θάλασσά μας δε θα τα βρεις πουθενά αλλού. Δε θα βρεις επίσης πουθενά αλλού στην Ευρώπη τόσες αθλητικές εφημερίδες, κινητά ανά κάτοικο, αυθαίρετα με αυθαίρετες πισίνες, ναζί που δεν κωλώνουν να λένε ότι είναι ναζί, φιλελεύθερους που έχουν κάνει τον Φρίντμαν γλάστρα για ξανθιές παρουσιάστριες και βέβαια πολιτικούς με τόσο ανεπτυγμένη την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης.

Τελευταία ευρωπαϊκή και παγκόσμια πρωτοτυπία είναι το βιβλίο του Θεόδωρου Πάγκαλου, επί σειρά δεκαετιών βουλευτή και κορυφαίου υπουργού καμιά δεκαριά κυβερνήσεων. Πολύ φυσιολογικά, ο ευτραφής σοσιαλφιλελεύθερος, ενώ καταρρέει το οικονομικό και κοινωνικό σύμπαν μάς κάνει "τσα" μέσα από τα ερείπια, και μας λέει ότι "Μαζί τα φάγαμε", ήτοι μαζί, πολιτικοί που διόριζαν και πολίτες που διορίζονταν, οδηγήσαμε τη χώρα στο αδιέξοδο. Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι πρέπει να ξαναφήσουμε την τύχη μας στους ίδιους πολιτικούς ή μάλλον αυτούς που, όπως ο Θόδωρος, ενώ γινόταν γύρω-γύρω του Άκη το κάγκελο, δεν απέστησαν του καθήκοντος και της πολιτικής ηθικής, αρνούμενοι να διορίσουν, να μιζωθούν, να εκμαυλίσουν και να εκμαυλιστούν.

Δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω την τιμιότητα του Πάγκαλου, καθώς δε μου δίνει την εντύπωση του αρπακτικού, που εκμεταλλεύεται πολιτικές θέσεις για εύκολο πλουτισμό. Η οικογενειακή του παράδοση άλλωστε και η εξ αυτής οικονομική του κατάσταση υποθέτω ότι δεν τον κατατάσσει στους πράσινους γύπες που έπεσαν πεινασμένοι και δεν άφησαν τίποτα όρθιο μετά το '81. Να δεχτώ επίσης ως αληθή και την απάντηση περί "Περίεργου ζώου", σαν να λέμε ειδικής περίπτωσης, στην ερώτηση-απορία γάλλου δημοσιογράφου για το πώς ο ίδιος εκλεγόταν βουλευτής σε ένα σάπιο - πελατειακό πολιτικό σύστημα.

Προσωπικά, μάλιστα, τον Πάγκαλο τον συμπαθώ. Πώς είναι όμως δυνατόν ένας εκ των πρωταγωνιστών του ελληνικού μεταπολιτευτικού, θαύματος να μας λέει ότι το θαύμα το κάναμε όλοι μαζί; Ο Ναζωραίος δε θα έγραφε ποτέ ότι "Τα θαύματα μαζί τα κάναμε". Λίγη θρησκευτική ορθότης δε θα έβλαπτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου