Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΕΥΡΩ 'Η ΘΑΝΑΤΟΣ

Ο Γκύντερ Γκρας επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, το οποίο είναι άσχετο με την παρούσα κρίση χρέους ή και ανύπαρκτο για πολλούς έλληνες δημοσιογράφους της πλάκας, που κρύβουν την ανεπάρκειά τους με εύκολα νοκ άουτ εναντίον αντιπάλων όπως ο Τέρενς ή ο Χίος.

Προφανώς, είναι γελοίο να ταυτίζουμε ή να βρίσκουμε αναλογίες ανάμεσα στην κατοχή και τους ναζί του 1942 και τους Γερμανούς και το μνημόνιο του 2012. Ας μην ξεχνάμε όμως κάτι θεμελιώδες, προκειμένου να αξιολογήσουμε σωστά τα παρόντα. Η Ελλάδα το χειμώνα του '41-'42 είχε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από την πείνα και γενικότερα την εξαθλίωση που ακολούθησε την άφιξη των στρατευμάτων κατοχής. Ακόμη και γι' αυτό το γεγονός μπορούν να προβληθούν ποικίλες ερμηνείες. Η απουσία κοινωνικής συνοχής, η εύθραυστη παραγωγική βάση της χώρας ή ακόμη και ο αποκλεισμός που είχαν επιβάλει οι Άγγλοι στην κατεχόμενη Ελλάδα. Το τελευταίο, μάλιστα, είναι η αγαπημένη εκδοχή των ζώων που θεωρούν ότι υπάρχει και δεύτερος γύρος που θα δικαιώσει τον Αδόλφο. Όλοι όμως οι καλόπιστοι ή απλά έχοντες σώας τας φρένας ιστορικοί αποδέχονται ότι η βασική αιτία της εκατόμβης ήταν η λεηλασία των φυσικών πόρων της χώρας και η οικονομική κατάρρευση που της επέβαλαν βιαίως οι κατοχικές δυνάμεις.

Πόσο μαλάκας πρέπει να είσαι ως Έλληνας, για να προειδοποιείς με νέα πείνα, αν δεν κάνουμε αυτό που λένε οι Γερμανοί; Εντάξει, στην πολιτική δεν πρέπει να είμαστε κλαψομούνηδες ή (κομψά) ρομαντικοί, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε και γαϊδούρια. Κρυφά νοήματα για να νιώσουμε την αλήθεια, φίλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου