Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

HANG HIM HIGH


 Ψήνεται, λένε οι εφημερίδες, η απόσυρση του Λένιν από το μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας και ο ενταφιασμός του. Συναισθηματικά προσεγγίζοντας το ζήτημα, μόνο θλίψη μου προκαλεί η είδηση. Η λογική και παρηγορητική ταυτόχρονα προσέγγιση όμως λέει άλλα. Κατ' αρχάς, με την ενέργεια αυτή, αν πραγματοποιηθεί, θα εκπληρωθεί η επιθυμία του Λένιν για αποφυγή κάθε αγιοποίησης και λατρείας μετά θάνατον. Συνεπής επαναστάτης, αληθινός υλιστής.
Παράλληλα, όμως, η σπουδή (κοινώς το κόψιμο) των απανταχού φιλελεύθερων (κυρίως βέβαια των Ρώσων) να κάνουν ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, για να τεκμηριώσουν την αναγκαιότητα της απόσυρσης είναι πραγματικά αισιόδοξο μήνυμα. Θα περίμενε κανείς ότι το μαυσωλείο και ο Λένιν θα έχουν γίνει απλά μία τουριστική ατραξιόν για τη νεόπλουτη Μόσχα. Όμως όχι. Να φύγει ο εξαποδώ, να τελειώνουμε με το παρελθόν. Διακρίνω έναν υποδόριο φόβο ή είναι η ιδέα μου; Να τελειώνετε με το παρελθόν σίγουρα μπορείτε να το κάνετε, να θάψετε το μέλλον όμως αποκλείεται.
ΥΓ. Ως γνωστόν, ο Όλιβερ Κρόμγουελ ξεθάφτηκε και εκτέθηκε, κρεμάστηκε για την ακρίβεια, σε κοινή θέα πολλά χρόνια μετά το θάνατό του. Ουσιαστικά, αυτό εξέφρασε το μίσος, αλλά και την ανασφάλεια των μοναρχικών. Σήμερα οι Άγγλοι έχουν ακόμη έναν Κάρολο, όχι όμως ως φορέα εξουσίας, αλλά ως ιστορικό μνημείο και τουριστική ατραξιόν, όπως έχουμε εμείς τους τσολιάδες στο Σύνταγμα.
Άσε που στον 20ο αιώνα εμφανίστηκαν και οι ανεπανάληπτοι New Model Army.

1 σχόλιο:

  1. Δεν ξέρω αν το παρελθόν βρίσκεται έξω από εμάς ή αν πρέπει να το γκρεμίσουμε, πάντως το μέλλον βρίσκεται μέσα μας.Μίνα.3014 κλικ Μανώλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή